Mátészalkai Szakképzési Centrum

Akadálymentes verzió

 

ADATOK

Cím: 4300 Nyírbátor, Füveskert u. 9.

E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon:+36 (42) 281 297

Weblap: http://www.bethlen-nybt.sulinet.hu

 

SZAKTERÜLETEK

Szakgimnáziumi: Informatika, Kereskedelem, Rendészet és közszolgálat, Vegyipar, Ügyvitel

Szakközépiskolai: Faipar, Kereskedelem, Villamosipar és elektronika, Gépészet, Épületgépészet, Közlekedésgépészet, Építőipar, Vegyipar, Könnyűipar, Informatika, Szociális

 

ISKOLATÖRTÉNET

1993. április 30-án az intézet felvette Bethlen Gábor erdélyi fejedelem nevét. Az új elnevezés: \"Bethlen Gábor Szakközép-, Szakmunkásképző és Szakiskola\", mely kifejezi, hogy a szakképzés ekkor már háromszintű az intézetben.

Az iskolában beindult fejlesztéseket igazolja, hogy 1995-ben az intézmény hivatalosan is csatlakozott a világbanki projekthez a PHARE- program segítségével. Az új modell alapjaiban megváltoztatta a szakközépiskola struktúráját, mely alapján a 9-10. évfolyamon csak pályaorientáció és szakmai előkészítő ismeretek oktatása, a 11-12. évfolyamon - a szakmacsoportos alapozó oktatás mellett - érettségire való felkészítés folyik, a szakmai specializáció szerinti képzés csak az érettségit követően kezdődik.

2001-től - a közoktatási, illetve a szakképzési törvényeknek megfelelően az iskola neve újra változott \"Bethlen Gábor Szakképző Iskola Nyírbátor\"-ra.

Országos szinten megváltoztak a közoktatási törvény szakképzésre vonatkozó előírásai, s ezzel együtt a szakiskolai képzés szerkezete, így iskolánkban is 1997-től áttértünk a négyéves (2+2) képzésre.

1998-ban intézményünk hivatalosan is a világbanki program részese lett azzal, hogy egy újabb szakmacsoportban (kereskedelem-marketing) indítottunk szakközépiskolai osztályt.
Ugyanettől az évtől új szakmaszerzésre is lehetőség nyílott a határrendészeti fakultáción és az érettségi utáni képzésben.

A munkaerő-piaci igényeknek megfelelően rugalmasan és folyamatosan változnak képzési irányaink. 1999-től iskolánk a CISCO lokális akadémiájaként vesz részt a hálózati szakemberek képzésében, majd 2002-től ECDL vizsgaközpontként is működünk.

Közben - 1999-ben - az iskola fenntartója is megváltozik azzal, hogy átkerültünk megyei irányítás alá, majd 2001-ben a kollégium hozzánk kapcsolásával alakul ki az intézmény neve: Bethlen Gábor Középiskola, Szakképző Iskola és Kollégium.

2015. július 1-től iskolánk fenntartója, a Nemzetgazdasági Minisztérium a szakképző intézményeket szakképzési centrumokba szervezte, így jött létre a Mátészalkai Szakképzési Centrum, melynek egyik tagintézménye lettünk. Így iskolánk neve 2015. július 1.-től Mátészalkai Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Középiskolája, Szakképző Iskolája és Kollégiuma lett.

2016. szeptember 1-től megváltoztak a szakképző intézmények elnevezései, így most a nevünk: Mátészalkai Szakképzési Centrum BETHLEN GÁBOR SZAKGIMNÁZIUMA, SZAKKÖZÉPISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA.

 

Innovációs és Technológiai Minisztérium