Back to Top

MSzC Bethlen Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Nyírbátor

 

ADATOK

Cím: 4300 Nyírbátor, Füveskert u. 9.

E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon:+36 (42) 281 297

Weblap: http://www.bethlen-nybt.sulinet.hu

 

SZAKTERÜLETEK

Szakgimnáziumi: Informatika, Kereskedelem, Rendészet és közszolgálat, Vegyipar, Ügyvitel

Szakközépiskolai: Faipar, Kereskedelem, Villamosipar és elektronika, Gépészet, Épületgépészet, Közlekedésgépészet, Építőipar, Vegyipar, Könnyűipar, Informatika, Szociális

 

ISKOLATÖRTÉNET

1993. április 30-án az intézet felvette Bethlen Gábor erdélyi fejedelem nevét. Az új elnevezés: \"Bethlen Gábor Szakközép-, Szakmunkásképző és Szakiskola\", mely kifejezi, hogy a szakképzés ekkor már háromszintű az intézetben.

Az iskolában beindult fejlesztéseket igazolja, hogy 1995-ben az intézmény hivatalosan is csatlakozott a világbanki projekthez a PHARE- program segítségével. Az új modell alapjaiban megváltoztatta a szakközépiskola struktúráját, mely alapján a 9-10. évfolyamon csak pályaorientáció és szakmai előkészítő ismeretek oktatása, a 11-12. évfolyamon - a szakmacsoportos alapozó oktatás mellett - érettségire való felkészítés folyik, a szakmai specializáció szerinti képzés csak az érettségit követően kezdődik.

2001-től - a közoktatási, illetve a szakképzési törvényeknek megfelelően az iskola neve újra változott \"Bethlen Gábor Szakképző Iskola Nyírbátor\"-ra.

Országos szinten megváltoztak a közoktatási törvény szakképzésre vonatkozó előírásai, s ezzel együtt a szakiskolai képzés szerkezete, így iskolánkban is 1997-től áttértünk a négyéves (2+2) képzésre.

1998-ban intézményünk hivatalosan is a világbanki program részese lett azzal, hogy egy újabb szakmacsoportban (kereskedelem-marketing) indítottunk szakközépiskolai osztályt.
Ugyanettől az évtől új szakmaszerzésre is lehetőség nyílott a határrendészeti fakultáción és az érettségi utáni képzésben.

A munkaerő-piaci igényeknek megfelelően rugalmasan és folyamatosan változnak képzési irányaink. 1999-től iskolánk a CISCO lokális akadémiájaként vesz részt a hálózati szakemberek képzésében, majd 2002-től ECDL vizsgaközpontként is működünk.

Közben - 1999-ben - az iskola fenntartója is megváltozik azzal, hogy átkerültünk megyei irányítás alá, majd 2001-ben a kollégium hozzánk kapcsolásával alakul ki az intézmény neve: Bethlen Gábor Középiskola, Szakképző Iskola és Kollégium.

2015. július 1-től iskolánk fenntartója, a Nemzetgazdasági Minisztérium a szakképző intézményeket szakképzési centrumokba szervezte, így jött létre a Mátészalkai Szakképzési Centrum, melynek egyik tagintézménye lettünk. Így iskolánk neve 2015. július 1.-től Mátészalkai Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Középiskolája, Szakképző Iskolája és Kollégiuma lett.

2016. szeptember 1-től megváltoztak a szakképző intézmények elnevezései, így most a nevünk: Mátészalkai Szakképzési Centrum BETHLEN GÁBOR SZAKGIMNÁZIUMA, SZAKKÖZÉPISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA.

MSzC Budai Nagy Antal Technikum és Szakgimnázium, Nagykálló

 

ADATOK

Cím: 4320 Nagykálló, Korányi Frigyes u. 27.

E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon:+36 (42) 563 140

Weblap: http://www.bnaszki.hu

 

SZAKTERÜLETEK

Szakgimnáziumi: Pedagógia, Közgazdaság, Rendészet és közszolgálat, Turisztika

 

ISKOLATÖRTÉNET

 

MSzC Déri Miksa Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Mátészalka

 

ADATOK

Cím: 4700 Mátészalka, Baross László u. 9-11.

E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon:+36 (44) 312 657

Weblap: http://derinet.hu

 

SZAKTERÜLETEK

Szakgimnáziumi: Informatika, Közlekedésgépész, Rendészet és közszolgálat, Szépészet, Turisztika, Vendéglátóipar, Villamosipar és elektronika

Szakközépiskolai: Építőipar, Épületgépészet, Faipar, Gépészet, Könnyűipar, Közlekedésgépész, Optika, Vendéglátóipar, Villamosipar és elektronika

 

ISKOLATÖRTÉNET

A Mátészalkai Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakképző Iskolája és Kollégiuma 1968-ban kezdte meg működését 138. sz. Szakmunkásképző Intézet néven. Az intézmény a majd ötven éves fennállása alatt többszöri átszervezésen és névváltozáson esett keresztül a mostani formájának eléréséig.

2002. szeptemberétől intézetünk új neve Déri Miksa Szakközépiskola és Szakiskola lett.

2007. augusztus 1-jén Mátészalka Város Önkormányzata egyesítette a városban működő szakközépiskolákat Mátészalkai Szakképző Iskola és Kollégium néven, ahol a mi iskolánk lett a bázisintézmény.

2015. júliusa óta NGM fenntartásába kerültünk. Az intézmény régi-új neve Mátészalkai Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakképző Iskolája és Kollégiuma lett.

MSzC Gépészeti Technikum és Kollégium, Mátészalka

 

ADATOK

Cím: 4700 Mátészalka, Kölcsey u. 12.

E-mail cím: titkarsagEz az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon:+36 (44) 500 185

Weblap: http://gepeszeti.hu

 

SZAKTERÜLETEK

Szakgimnáziumi: Informatika, Gépészet, Közgazdaság, Ügyvitel, Egészségügy, Rendészet-közszolgálat-honvédelem

 

ISKOLATÖRTÉNET

A Gépészeti Szakgimnázium és Kollégium Mátészalka legfiatalabb középiskolájaként több mint 40 éves múltra tekint vissza. Számtalan mérnöknek alapozta meg műszaki ismereteit és képezte ki a térség technikus, középfokú műszaki szakember gárdáját, de nagyon sok pedagógus is kikerült az iskola padjai közül. Az utóbbi 25 évben PHARE, illetve Világbank által támogatott iskola volt, aminek eredményeként a szatmári térség egyik legjobban felszerelt szakképző intézménye lett. A korábban közzétett adatok szerint iskolánkból a végzettek közel egyharmada tanult tovább valamilyen felsőoktatási intézményben. A hozzáadott értékek mutatója az iskolában folyó lelkiismeretes pedagógiai munkát tükrözi. Érettségire felkészítő képzés folyik gépészet, informatika, közgazdaság, ügyvitel, egészségügy, rendészet és közszolgálat ágazatban. Nyelvi előkészítő osztályt is indítottunk 2004-től 2010-ig minden tanévben. Ezt 2011-től felváltotta a rendészeti pályákat előkészítő osztály. A 2016-ban indult 9. osztályok tanulói már szakképzettséget is kapnak az érettségivel együtt.

2015 nyarán a Nemzetgazdasági Minisztérium a szakképző intézményeket szakképzési centrumokba szervezte, így jött létre a Mátészalkai Szakképzési Centrum, melynek egyik tagintézménye lettünk. Így iskolánk neve 2015. július 1-től Mátészalkai Szakképzési Centrum Gépészeti Szakközépiskolája és Kollégiuma lett. 2016. szeptember 1-től megváltoztak a szakképző intézmények elnevezései, így most a nevünk:

Mátészalkai Szakképzési Centrum Gépészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma

MSzC Kállay Rudolf Szakképző Iskola, Nagykálló

 

ADATOK

Cím: 4320 Nagykálló, Kossuth u. 8.

E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon:+36 (42) 263 435

Weblap: http://www.kallayszaki.hu

 

SZAKTERÜLETEK

Szakközépiskolai: Kereskedelem, Gépészet, Építőipar, Könnyűipar, Szociális, Vendéglátó

 

ISKOLATÖRTÉNET

Iskolánk Szabolcs-Szatmár-Bereg megye korábbi megyeszékhelyén, a Pszichiátriai Szakkórházáról és a harangodi dombok Makovecz által tervezett épületeiről ismert Nagykállóban található, Nyíregyházától 14 kilométerre. A Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakközépiskolája 25 éve működő iskola a város központjában. Az elmúlt évek alatt az iskola több átszervezésen és fenntartóváltáson is átesett.

Iskolánk a nevét az ősnemesi Kállay családból származó Dr. Kállay Rudolf főorvosról kapta. Kállay Rudolf sebész, főorvos, a nyíregyházi Erzsébet Közkórház első igazgatója, a később róla elnevezett orvosi szakkönyvtár alapítója volt, aki példaértékű munkát végzett az egészségügy területén. A család leszármazottjaival ma is élő kapcsolatunk van.

Iskolánk 2016. szeptember 1. óta szakközépiskola, ahol nappali rendszerű képzést és esti munkarendben felnőttoktatást folytatunk. A szakképző osztályok mellett a 2017/2018. tanévben elsőként Szakképzési HÍD programban is sikerült csoportot indítanunk. A jogszabályi változások kedvezően befolyásolták az elmúlt időszak létszámadatait. A második szakma ingyenesen történő megszerzésének lehetőségével sok tanulót sikerült megnyernünk a felnőttoktatásban meghirdetett szakmáinkban. Ezen túl lehetővé vált számunkra, hogy tanulóink a három éves szakmai képzést követően két év alatt érettségit is szerezhessenek iskolánkban.

Tagiskoláink

Mátészalkai SZC Bethlen Gábor Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája
és Kollégiuma, Nyírbátor
Mátészalkai SZC Budai Nagy Antal Szakgimnáziuma, Nagykálló

Mátészalkai SZC Déri Miksa Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája
és Kollégiuma, Mátészalka
Mátészalkai SZC Gépészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma, Mátészalka
Mátészalkai SZC Kállay Rudolf Szakközépiskolája, Nagykálló

Résztvevő tagiskoláink

Mátészalkai SZC Bethlen Gábor Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája
és Kollégiuma, Nyírbátor
Mátészalkai SZC Budai Nagy Antal Szakgimnáziuma, Nagykálló
Mátészalkai SZC Déri Miksa Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája
és Kollégiuma, Mátészalka
Mátészalkai SZC Gépészeti Szakgimnáziuma, Mátészalka
Mátészalkai SZC Kállay Rudolf Szakközépiskolája, Nagykálló