A szakma ismertetése

Szakma neve Hűtő- és szellőzésrendszer-szerelő
Ágazat neve Épületgépészet
Szakmajegyzék száma 407320702
Képzés időtartama Felnőttképzésben 2 év

Épületgépészet ágazat felnőttképzésben 2 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

A hűtő- és szellőzésrendszer-szerelő szakma több részből tevődik össze. Ide tartoznak a hűtéssel, klímával, hőszivattyúval, légtechnikával és ezek berendezéseivel kapcsolatos ismeretek, amelyek a képzés során egymásra épülnek. Ennek a szakmának a képviselői hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezéseket, rendszereket létesítenek, szerelnek, üzemelnek be, javítanak, és tartanak karban.

Ajánlott minden fiatal számára, aki jó problémamegoldó készséggel, térlátással, műszaki affinitással, rendelkezik és szereti az alkotómunkát, a kihívásokat. Jelenleg Hűtő- és szellőzésrendszer-szerelő nagyon kedvező a piaci környezet, hiszen hatalmas kereslet van a jól képzett szakemberekre és vállalkozókra egyaránt.

Kompetenciaelvárás

Önállóság, felelősségtudat, csapatban való együttműködés, precizitás, problémamegoldó képesség.

A szakképzettséggel rendelkező

  • megismeri a hűtő- és szellőzési rendszerek alkatrészeit, hálózati kapcsolatukat, működési elveit;
  • elsajátítja a szereléstechnikai eljárásokat, elektrotechnikai és szabályzás-vezérlési ismereteket, lég- és szellőzési módozatokat, valamint épületgépészeti eljárásokat;
  • képes befolyásolni és jobbítani a felmelegedési terheléseket, új anyagok használatával csökkenteni a környezetet befolyásoló tényezőket.

Iskola, ahol indul a képzés:

Mátészalkai SZC Bethlen Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium