A szakma ismertetése

Szakma neve Automatikai technikus
Ágazat neve Elektronika és elektrotechnika
Szakmajegyzék száma 507140401
Képzés időtartama Felnőttképzésben érettségi végzettséggel 2 év
Választható szakmairány: Gyártástechnika

Elektronika és elektrotechnika ágazat felnőttképzésben 2 éves képzése, amely technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Választható szakmairány: Gyártástechnika szakmairány.

Az automatikai technikus az automatizált gépek, berendezések, rendszerek és épületek szerelését, üzembe helyezését, karbantartását végző szakember.

A képzés során elsajátított pneumatikai és hidraulikai ismeretek birtokában alkalmas vezérlési és szabályozási feladatok ellátására is, emellett alapos PLC (programozható logikai vezérlő) ismeretekkel rendelkezik.

Ajánlott azoknak a fiataloknak, akiket vonz a gépek, berendezések és épületek önműködő irányítása. A szakmát választók a XXI. század ígéretes szakembereivé válhatnak, akik kiemelkedő elhelyezkedési eséllyel bírnak a munkaerőpiacon. Remek választás azok számára is, akik nyitottak szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatására.

Kompetenciaelvárás

Logikai képesség, jó szemmérték, tér- és színlátás, kézügyesség, problémamegoldó képesség, csapatmunka.

A szakképzettséggel rendelkező

  • a technológiai folyamat ismeretében gyártó berendezéseken hibát diagnosztizál, szerszámcseréket és alapvető beállításokat végez;
  • végrehajtja a hidraulikai és pneumatikus eszközök cseréjét, és ellátja a kapcsolódó üzemeltetési feladatokat is;
  • elvégzi a PLC-k beüzemelését, valamint a technológiai folyamatoknak megfelelő egyszerű programok megírását, áttöltését és archiválását;
  • alkalmazza az intelligens karbantartás módszereit.

Iskola, ahol indul a képzés:
Mátészalkai SZC Bethlen Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium